Het Drentsch landschap-Midlaren-een bijzondere hunebedsetting

Posted on juni 16, 2009

4__________________________________________________________________________________________________________________________________________

  

 

 

Vanwege de bijzondere ligging, tegen de zijmuur van een boerderijtje aan, vormt dit hunebeddenpaar wel één van de merkwaardigste in Drenthe. Ondanks de ligging aan een verharde weg, vallen ze niet onmiddellijk in het oog.

Volg de wegwijzers naar een smal paadje dat zich tussen twee vervallen boerderijtjes door wurmt en dan zie je pas de grote groen uitgeslagen steenklompen van de twee in elkaars verlengde liggende hunebedden; pal tegen de boerderijmuur.

 

Hoewel vrij compleet – alle dekstenen en op twee na alle draagstenen zijn aanwezig -, is dit hunebeddenpaar nooit gerestaureerd. Wel zijn de meeste scheuren in de dekstenen met cement dichtgesmeerd. Van de in totaal 13 dekstenen liggen er 12 tussen de uit het lood geslagen draagstenen. Toch vormen ze een fraai gezicht, gelegen onder oude eiken met hun grillige takken die de stenen gedeeltelijk overkoepelen.

Verborgen in de heg die het toegangspad omzoomt, staat de steen die ooit een bronzen naamplaquette droeg. Deze door prof. Van Giffen geplaatste naamplaten blijken verzamelaarsobjecten. Daarom is deze veiliggesteld in het Hunebedcentrum in Borger. Er gaan echter nu weer stemmen op om hem toch weer terug te plaatsen.

De setting van deze hunebedgroep is overigens idyllisch. Achter de heg waarvoor het hunebed ligt, vind je een prachtig uitzicht op een zonovergoten weiland met groot en klein vee. Dit uitzicht is Drenthe op zijn best…..

 

©-juni 2009   _____LA-PAGE-D’AGNÈS_____

_________________________________________________________________________________________________________________________________________

Advertenties
Posted in: Van alles wat