Sinterklaasweekend

Posted on december 5, 2009

6Sinterklaas, beschermheilige van kinderen.

Sinterklaas wordt in verschillende landen gevierd. In Nederland, Belgie, Luxemburg, Duitsland, Oostenrijk en Frankrijk, vooral in het noorden, in Lorraine en de Elzas. En ieder land kent zijn eigen tradities.

In Nederland is pakjesavond op 5 december. Maar in Frankrijk gaat hij op 6 december op pad. De banketbakkers verkopen kruidkoek(pain d’epices) en chocola(chocolat). Ook komt Sinterklaas op alle scholen om snoepgoed te brengen. Van de burgemester van de stad waar Sinterklaas komt, krijgt hij de sleutels van de stad, zodat hij samen met Zwarte Piet(Le Père Fouettard), een rondrit kan maken en snoepgoed kan uitdelen op straat. 

In Belgie gaat Sinterklaas met een ezel bepakt met cadeautjes naar binnen via de schoorsteen. Kinderen laten een wortel achter voor de ezel en een brief waarin ze aan Sint vragen wat ze graag willen hebben.

Al vanaf de 12e eeuw wordt er verteld dat Sinterklaas, in de nacht van 5 op 6 december vermomd langs de huizen gaat om aan de kinderen te vragen of ze wel gehoorzaam zijn geweest. "Zoete"kinderen krijgen cadeaus en snoepgoed en "stoute" kinderen krijgen met de roe van Piet.

Posted in: Van alles wat