Oud en Nieuw

Posted on december 31, 2009

4Nog 1 nachtje slapen en dan gaan we met zijn allen dit jaar uitluiden. In Nederland gebeurt dat meestal niet stilletjes. Of je het nu viert met vrienden of familie of in je eentje… de avond wordt meestal wel afgesloten met een heleboel alcohol-en vuurwerkgeweld. Elke (vage) buurtgenoot krijgt een uitbundige omhelzing op straat…(waarna weer een jaar van koele begroetingen wacht)… een enkeling viert "het uiteinde"  wel in stilte met een boek, kat op schoot en wat televisiekijken tot het 12 uur wordt, maar eigenlijk is dat heel ""on-Nederlands".
 
Hoe gaat het eigenlijk in andere landen morgenavond…..
 
Er volgen nu een 6-tal omschrijvingen van Oud-en Nieuwvieringen elders. Het is een soort quiz. Simpelweg is het de bedoeling de juiste landennaam te geven bij elke beschrijving… Hier komen ze:
 
1. Oudjaarsavond heet "Silvesteravond". Om middernacht zingt iedereen het volkslied. Dan gaat men naar buiten en blaast op papieren toetertjes………..
 
2. Oudjaarsavond heet "Las Uvas de la Suerte"("Druiven voor geluk"). Om middernacht hap je één druif per klokslag. Ontstaan na een goede druivenoogst begin vorige eeuw……
 
3. Oudjaarsavond heet " int Basil". Een soort pakjesavond, waarbij men een schoen zet bij de kachel in de hoop dat er op Nieuwjaarsdag een cadeau van Sint Basil in zit…..
 
4. Oudjaarsavond heet "First footing"". Om middernacht wordt "’Auld Lang Syne" gezongen. De eerste persoon die je huis binnenkomt kan geluk brengen, mits het een knappe, donkere man is(en vooral géén Viking!)….
 
5.Oudjaarsavond heet "Godt Nytar". Om middernacht eet je Kranse Kag, ronde amandelkoekjes met een gat erin. Bij een stapel Kranse Kags ligt de koek met het grootste gat onderop……
 
6.Oudjaaravond heet "Réveillon". Veel inwoners van dit land reserveren voor een ""réveillon", en diner van maar liefst tien gangen in een restaurant. Met dans en muziek….
 
Tot slot:
Hoe vier jij Oud-en Nieuw?
Advertenties
Posted in: Van alles wat