Fotografie en fotobewerking-Photoshoppen bestaat 20 jaar….

Posted on februari 22, 2010

7Photoshoppen’ bestaat 20 jaar. In het begin en misschien nu nog wel werd door velen de angst uitgesproken dat met het fotobewerken in het programma de “werkelijkheid” geweld aan zou worden gedaan. Anno 2010 zou je misschien eerder je verbazing kunnen uitspreken over de mate waarin we ooit geloofd hebben dat foto’s de ‘echte’ werkelijkheid zouden (kunnen)weergeven.
Ik geloof dat een foto altijd een afspiegeling is van de werkelijkheid. Een goede fotograaf weet daar mee om te gaan. Hij geeft geen objectieve waarheid weer maar zijn visie op wat er gebeurt. Hij geeft een wending aan ‘de waarheid’, die interessante aspecten aan het licht kan brengen. Die persoonlijke kleuring is juist wat een foto interessant maakt.

In die zin verschilt een fotograaf veel minder van een schilder of tekenaar dan je in eerste instantie zpou denken. denken. De beschikbaarheid van digitale beeldbewerking geeft aan beiden een extra gereedschap, brengt het vakmanschap van fotograaf en schilder dichter bij elkaar. Het maakt de beeldende kunsten én onze perceptie van realiteit alleen maar boeiender.

Manipuleren van beeld is zo oud als de fotografie zelf. Alleen was er vroeger veel ervaring in de donkere kamer nodig om met maskers en andere hulpmiddelen het gewenste resultaat te bereiken. Want daar ging en gaat het nog steeds om: Het GEWENSTE resultaat! Digitale fotografie heeft niet alleen de opname vereenvoudigd maar ook de’manipulatie‘.

Zelfs een realistische foto is een weergave of beeld van de werkelijkheid, niet de werkelijkheid zelf. Daarbij komt niet iedereen hetzelfde over op een foto, sommige mensen staan er altijd leuk op terwijl een ander amper te herkennen is. En dan heb ik het over normale kiekjes, niet eens een fotograaf die zijn visie wil geven of zijn verhaal wil vertellen.

20 jaar digitale beeldbewerking/photoshoppen….

Beeldbewerking en/of -manipulatie is zo oud als de fotografie zelf.. Een beetje journalist die over fotografie schrijft kent de manipulaties van foto’s uit het Oostblok waarin complete mensen werden weggetoverd alsof ze nooit bestaan hebben.

Manipulatie van foto’s gebeurde (in mindere mate) ook al in het analoge tijdperk. De verwarring zit er in dat mensen het gevoel hebben met een foto een objectieve representatie van de werkelijkheid te krijgen. Dit is echter nooit het geval geweest. Voor mensen die hieraan twijfelen, raad ik aan eens een studie te maken van het schilderij ‘ceci n’est pas une pipe’ (1928) van René Magritte! En zie dat dit al een behoorlijk oude discussie is……….

Advertenties
Posted in: Van alles wat