Foto’s op weg naar Hemrik

Posted on februari 27, 2010

16Op onze trip naar Hemrik in Friesland kwamen we verzeild in Wijnjewoude, waar een heel mooi kerkje staat met een bijbehorend kerkhof. Wat hier speciaal is is de klokkenstoel met maar liefst 3 klokken, wat uniek is in Nederland. Een klokkentoren is een stellage waarin meestal 1 of hoogstens 2 klokken hangen. De klokkenstoel van Wijnjewoude heeft een open constructie en staat naast de kerk. De klokkenstoelen zijn waarschijnlijk ontstaan omdat bepaalde gebieden in Friesland te arm waren, of de gemeenschappen te klein, om een kerk te bouwen. Soms werd er een kerkje gebouwd zonder toren en werd de klok in een aparte klokkenstoel geplaatst. Werd er later wel een kerk gebouwd dan werd de klokkenstoel, nadat de klok in de kerktoren was gehangen, gesloopt. Omgekeerd gebeurde het ook dat als een kerkgebouw of kerktoren tot ruine was vervallen er een klokkenstoel werd gebouwd.

Meestal staat de klokkenstoel in een dorp of buurtschap. Slechts enkele klokkenstoelen bevinden zich buiten de provincie Friesland (er was er ooit 1 in Arnhem) en daarom mag de klokkenstoel een typisch Fries bouwwerk genoemd worden.

 
Ik heb de foto’s in een slide gezet:
 
 

  De drie klokken, daar is een nummer van, heel populair in de dagen van Edith Piaf en "Les Compagnons de la Chanson, in de jaren 50 dus "LES TROIS CLOCHES", omgetoverd tot een wat swingender Reggae nummer- geweldig dat 45-toeren plaatje……      

 

Advertenties
Posted in: Van alles wat