C’est le temps de mes vacances-Zomergasten

Posted on juli 26, 2010

4Vanavond was de aftrap van het programma "Zomergasten" van de VPRO. Een 3 uur durend programma, dat ik graag bekijk, maar niet altijd helemaal uitzit. Deze eerste aflevering was met Jan Marijnissen in de hoofdrol.

Op 1 fragment na(het voetbalfragment) heb ik het hele programma bekeken. Het was dan ook een zeer gevarieerde televisie-avond die zeker niet alleen gevuld was met politieke onderwerpen. Kunst, geloof, onderwijs(kennis), de macht van het woord, Don Camillo en klassieke muziek waren de ingredienten van de avond. Van de getoonde fragmenten vond ik die van Kunstgrepen, een kunstprogramma uit de 60er jaren gepresenteerd door Pierre Jansen zeer interessant. Marijnissen noemde Jansen  "een explicateur", een persoonlijkheid die mensen weet te raken. Eigenlijk stond het begrip van " explicateur "de hele avond centraal.  Het fragment met Adriaan van Dis in Namibie paste ook in die lijn. Die uitzending was overigens onlangs ook nog op televisie. Heel indrukwekkend was het gesprek dat Van Dis (in het Zuid-Afrikaans)voerde met een jongetje voor het hotel waar hij verbleef. Het thema "De macht van het woord" werd geillustreerd met een fragment van de beroemde rede van Patrice Lumumba, uitgesproken tijdens de onafhankelijkheidsdag van de Democratische Republiek Congo.  Marijnissen, die uit een katholiek nest komt, had verder een aantal fragmenten uitgezocht die met het geloof te maken hebben, waaronder ondermeer indrukwekkende beelden van de begrafenis van Bisschop Bekkers in 1966. Ook is hij een groot liefhebber van acteur Fernandel in de beroemde serie humoristische speelfims uit de jaren vijftig, Don Camillo. De avond werd besloten met klassieke muziek, een ontroerend pianoconcert uitgevoerd door de bekende pianist Horowitz.

De keuzefilm van Jan Marijnissen is La Battaglia di Algeri (1966), een meesterwerk van de Italiaanse regisseur Gillo Pontecorvo over de Algerijnse opstand tegen de Franse overheersing. Op meeslepende wijze wordt zowel de Algerijnse als de Franse kant van de strijd belicht. Een film in zwart-wit die misschien niet iedereen zal bekoren. De film is in Frankrijk een aantal jaren verboden geweest. Later werd ie weer-weliswaar zwaar gecensureerd-vertoond. De muziek is wel mooi(van componist Ennio Morricone). Voor wie het gemist heeft, kan ik aanraden de herhaling te bekijken op 31 juli om 13.00 uur. Ik vond Marijnissen zelf een explicateur, een inspirerende verteller. Ik ben benieuwd of hij qua kijkcijfers het programma met Jaap van Zweden in 2009 heeft kunnen verslaan.

Advertenties
Posted in: Van alles wat