C’est le temps de mes vacances-Fotografie-HDR

Posted on augustus 25, 2010

4HDR staat voor "High Dynamic Range" en duidt op beelden met een hoog dynamisch bereik (zowel zeer donkere delen als zeer heldere delen worden goed weergegeven). Soms wordt hiervoor ook de term HDRI gebruikt, dat staat voor "High Dynamic Range Imaging".

Wat houdt het precies in…..

 

De meeste gangbare foto’s hebben een klein dynamisch bereik, net als verreweg de meeste digitale camera’s en ook beeldschermen. Het menselijk oog heeft een zeer groot dynamisch bereik, sommige duurdere digitale camera’s hebben ook een relatief groot dynamisch bereik en kunnen daarom ook erg donkere en erg lichte delen tegelijkertijd opslaan. Ook zijn er technieken om enkele foto’s snel achter elkaar te maken, met verschillende belichtingstijden (bracketing). Door die foto’s te combineren kan daar een HDR-afbeelding mee samengesteld worden.

Tonemapping

Als het dynamisch bereik van een HDR-afbeelding wordt verkleind om alles goed te laten zien, dan wordt de foto flets omdat het contrast dan erg laag is. Er zijn verschillende technieken om een redelijk natuurgetrouwe afbeelding te maken, die toch voldoende detail in de lichte en donkere stukken laat zien. Een van die methoden is tonemapping.

Met een reeks van foto’s met verschillende belichtingstijden wordt een HDR-afbeelding gemaakt (in het midden met valse kleuren). Met tonemapping ontstaat een afbeelding (rechts), waar zowel de lichte en donkere stukken goed te zien zijn.
 
Met deze techniek(en) kun je bijzondere effecten verkrijgen. Van natuurgetrouw tot surrealistisch. De kleuren kunnen worden aangedikt. Dat heeft soms een heel verrassend effect, maar kan ook een resultaat hebben dat net iets "" too much" is.
 
Ben eens in mijn foto’s gaan grasduinen en heb er een foto van een bospad uitgehaald. Hieronder laat ik zien wat ik heb gedaan met die ene foto door er mee te spelen in een HDR-programma en er vervolgens tonemapping op los te laten. Het is geen superfoto, maar het gaat om de effecten die je zou kunnen bereiken.
 
1. De originele foto
 

 

Het paadje links is vrij donker t.o.v. het warme licht rechts.

2. De zwart-wit versie van de originele foto:

In zwart-wit is dat nog duidelijker te zien. Deze twee foto’s zijn ""gecombineerd" met de HDR-techniek en daarna ”getonemapped". Bij dat laatste kun je nog weer kiezen wat voor versie je uiteindelijk wilt, een extreme versie met veel contrast of een wat natuurlijkere, zachtere versie.

3. Het resultaat in een zachte versie:

Het bospad links is nu veel beter zichtbaar…de kleuren rechts zijn WEL veranderd….

4. Het resultaat in een extremere versie met veel contrast:

Een kwestie van smaak….

Van de laatste foto heb ik weer een zwart-wit versie gemaakt….

5. Zwart-wit versie van het resultaat met veel contrast:

Een GROOT verschil met foto 2. Persoonlijk heb ik me een hele tijd verzet tegen het werken met HDR, omdat ik het vaak zo onnatuurlijk vond overkomen. In de vakantie heb ik me eens wat meer verdiept in de techniek en ben tot de conclusie gekomen dat er zeker leuke resultaten zijn te halen. Het is een kwestie van het je steeds meer eigen maken en er veel mee experimenteren. Ik heb nog steeds wel voorkeur voor het natuurlijke resultaat….. maar een wat extremer, meer surrealistisch resultaat kan ook zeer de moeite waard zijn. Ben wel benieuwd naar reacties hierop….

Advertenties
Posted in: Fotografie