Mijn naamdag-21 januari(In Frankrijk)

Posted on januari 18, 2011

7komt er weer aan….

Tenminste als ik in Frankrijk zou wonen…

In Frankrijk is je voornaam belangrijker dan in Nederland. Ze maken dan ook een groot feest van hun naamdag (jour de nom). Deze dag is zelfs belangrijker dan je verjaardag.

Oorspronkelijk is het een religieus feest ter ere van de heilige met deze naam en valt op de sterfdag van de heilige. Zo is bijvoorbeeld 6 december de naamdag van Sint Nicolaas, omdat hij op deze dag gestorven is (nu weet je ook meteen waarom wij dan Sinterklaas vieren). Iedereen in Frankrijk met een naam die hiervan is afgeleid, viert dan zijn of haar naamdag. Als hiervoor meerdere dagen in aanmerking komen, neem je de dag die het dichtst bij je geboortedag ligt.

Op je naamdag krijg je van je familie een kaart en een cadeautje. Men wenst je ‘bonne fête’. Grappig is dat in Frankrijk veel bloemisten een kaart met de ‘naam van de dag’ buiten hebben hangen. Ook op het journaal, bij de weersvoorspelling, wordt meestal vermeld welke naam de volgende dag centraal staat.

De heilige Agnès(Ste Agnès) is gestorven op 21 januari(al weet ik niet in welk jaar)….. geen cadeaus hier in Nederland, maar van een Fransoos krijg ik misschien nog wel een “Bonne fête” kaart……

Advertenties
Posted in: Frankrijkkunde