Fotografie-Natuur-Vogels- De Specht

Posted on februari 7, 2011

0Niet iedere dag krijg je de kans om een specht te fotograferen. Een prachtig gekleurde vogel, die vrij schuw en voorzichtig is. Een specht broedt in alle soorten bos, maar zie je soms ook verschijnen in het cultuurlandschap tot in een tuin aan toe, op zoek naar eten(noten, bessen, zaden).

Het is een vrij grote, robuuste vogel(23-26 centimeter), die bovenop zwart is en wit van onder. Hij heeft grote, ovale witte schoudervlekken en een rode anaalstreek. De ogen zijn bruinrood, de snavel en de poten zijn grijs. Het mannetje heeft een rode vlek op het achterhoofd, het vrouwtje heeft een geheel zwarte kruin. De foto is dus van een vrouwtjesspecht. Jonge vogels hebben een geheel rode kruin

Hij voedt zich met insecten, vooral met de larven van kevers die zich onder de bast van naaldbomen ingraven. Hij hakt vaak een gat in een boom om daar de dennenappel in vast te klemmen. Dit noemt men een spechtensmidse.

De specht heeft een heel bijzondere vijand: de Halsbandparkiet – oorspronkelijk uit India maar als ontsnapte kooivogel nu onder andere gevestigd in Nederland – verjaagt de dieren uit hun nestholen. Er is echter nog geen bewijs dat de Halsbandparkiet negatieve invloed heeft op de spechtenpopulatie die de laatste jaren alleen maar in aantal is toegenomen.

De vogel hakt zijn nest het liefst uit wat zachtere houtsoorten en begint een aantal verschillende gaten te hakken voor hij er een uitkiest om te nestelen. Nestkastjes hebben geen nut omdat het maken van een nest een onderdeel is van het baltsgedrag. Het wijfje legt 4-6 witte eieren. Zou het mannetje nu ook nog in de buurt zijn….?

Advertenties
Posted in: Fotografie, Natuur