Vallentijnsdag-Het onstaan

Posted on februari 14, 2011

0Het ontstaan van Valentijnsdag

Over het ontstaan van valentijnsdag bestaan twee theorieen. Waarschijnlijk ligt de oorsprong bij Sint Valentijn. Een jonge Romein die werd gemarteld maar weigerde om zijn christendom op te geven.
Hij stierf op 14 februari 269 na Christus. De legende zegt dat Valentijn de dag voor zijn executie een afscheidsbriefje achterliet voor de dochter van een medegevangene waarop hij verliefd was geworden
Hij ondertekende het briefje met "van jouw Valentijn". Hier zou de traditie vandaan komen om kaarten te ondertekenen met "jouw Valentijn". Een ander verhaal gaat over een priester in Rome die Valentijn heet. Een keizer genaamd Claudius II had Romeinse soldaten verboden om te trouwen omdat hij van mening was dat ongehuwde mannen betere soldaten waren. Priester Valentijn negeerde deze regel en trouwde in het geheim jonge paren. De keizer ontdekte dit en veroordeelde hem ter dood.

Valentijnskaarten

De populariteit van de valentijnskaart gaat tot`ver terug in de Middeleeuwen. Toen zongen verliefden hun tekst nog. De eerste geschreven valentijnskaart was van(1415) in de gevangenis verblijvende Charles, Hertog van Orleans. Hij verdreef zijn tijd met het schrijven van romantische verzen voor zijn vrouw. Vanaf de 16de eeuw waren het versturen van kaarten gemeengoed. Ze werden met de hand gemaakt van gekleurd papier, water, verf en gekleurde inkt. Aan het einde van de 18de eeuw deed de machinaal geproduceerde kaart zijn intrede.

met dank aan RAMSES-http://spaces.msn.com/amsterdamexperience/

Gedichtjes voor op een kaart, bij de bloemen,
bij een fles wijn, of bij dat zorgvuldig uitgekozen cadeautje.
Om te zeggen dat je van iemand houdt.

(Een kleine selectie uit meer dan negentig gedichtjes)

Kijk op de link in de rubriek Interessante Items-Valenstijdag-gedichten
VOORBEELD:
Altijd zal ik van je houden
ik wil je nooit – nee nooit meer kwijt
want wat er tussen ons gegroeid is
dat trotseert de eeuwigheid

(Uit: Altijd zal ik van je houden)

Mijn commentaar: Lekker zoetsappig…..