Fotografie-Mijn vogelboek-vervolg

Posted on februari 19, 2011

0Dit keer met nadruk op watervogels in Dierenpark Emmen…

Watervogels… wat kunnen ze mooi zijn…roze flamingo’s natuurlijk op hun lange poten, maar ook Pelikanen zijn prachtige vogels. Er zijn maar liefst 8 soorten en in elk dierenpark kom je wel weer een andere “uitvoering” tegen. Ze zijn indrukwekkend om te zien, alles is groot, hun lijf(ze kunnen 1.80 meter worden), hun spanwijdte(3 meter) maar ook hun snavel en hun keelzak.(tussen de onderkant van de snavel en de keel) De roze pelikaan en de kroeskoppelikaan behoren tot de grootste vliegende vogels. Ze zijn ook behoorlijk zwaar. Het schijnt dat ze wel 14 kg kunnen worden. Bij een goed leven worden ze ook vrij oud… 35 jaar.

Pelikanen zijn zgn. piscivoren: hun voedsel bestaat uit vis. Als ze een prooi zien, scheppen ze die uit het water. Als een pelikaan zijn hoofd optilt, loopt het water weg en blijft de vis achter.

Pelikanen zijn heel sociale vogels. Ze broeden in kolonies, waar ze dicht op elkaar zitten. In gevangenschap(in dierenntuinen) komen ze pas tot broeden als ze minstens met zijn achten zijn. Ook gaan ze met de groep op jacht. Door uitbundig te klapperen met de vleugels wordt een school vis naar ondiep water gedreven.

In namiddaglicht zien de vogels er prachtig uit. Ook de kop en de snavel zijn indrukwekkend. Mijn vraag is of de vleugels zijn gekortwiekt, zodat ze niet kunnen ontsnappen. Dat is overigens wel eens gebeurd in Artis. Er zijn toen 3 pelikanen “ontsnapt”. Een daarvan kwam uit zichzelf de volgende dag terug… de andere 2 werden een week later weer gevangen….

Posted in: Fotografie, Vogels