Taal-Tips om Frans te leren

Posted on augustus 6, 2011

0Tips om Frans te leren

Er zijn veel manieren om de taal te leren, ongeacht welk niveau je hebt. De beste manier is om naar het land te verhuizen en iedere dag een praatje te maken in het plaatselijke cafe, maar stel nu dat je zover nog niet bent en je wilt voorbereiden. We hebben hier vijf tips opgeschreven waarmee je snel op een leuke manier de taal leert begrijpen en spreken.

Tip 1 – Leer de basis
Tip 2 – Lezen
Tip 3 – Koop een digitaal woordenboek
Tip 4 – Kijk films met Franse ondertitels
Tip 5 – Luister naar Franse radiozenders


Tip 1 – Leer de basis

Wil je basiskennis opdoen koop dan een kinderboek zoals ´Ik leer Frans/J´apprends Français´ (ISBN 90-447-0809-0). Kinderboeken zijn veel leuker dan boeken voor volwassenen, ze gebruiken vaak eenvoudige omschrijvingen en de woorden zijn beperkt tot de direct bruikbare woorden. Je leert er ontzettend veel van.

Ook kun je gewone kinder voorleesboeken kopen. Die vind je natuurlijk niet zomaar in de boekhandel, maar ga maar ´ns kijken op de Franse eBay, daar heb je voor een paar euro´s prachtige kinder voorleesboeken.

Heb je meer behoefte aan begeleiding dan kun je denk ik het beste een cursus volgen bij Alliance Française (http://www.alliance-francaise.nl/). Heb je al wat basiskennis dan kun je bij diezelfde organisatie een conversatiecursus volgen om je spreekvaardigheid te verbeteren.

Tip 2 – Lezen

Lezen, lezen en nog ´ns lezen, dat is dé manier om de taal te leren begrijpen. Koop een blad dat je interessant vindt (een krant of een tijdschrift). In de Bruna shops in Nederland heb je een aantal tijdschriften en kranten waaruit je kunt kiezen, van roddelbladen tot kwaliteitskranten. Toch raad ik je aan het jezelf niet te moeilijk te maken. Een roddelblad als Voici! (http://www.voici.fr/) brengt de artikelen vaak in een populaire taal met veel plaatjes zodat je de verbanden beter begrijpt, dat wordt lastiger met een krant als de Figaro (http://www.lefigaro.fr/) omdat de opbouw van zinnen vaak erg complex is. En na verloop van tijd ga je de humor er wel van inzien.

Tip 3 – Koop een digitaal woordenboek

Koop de pocketwoordenboeken van Van Dale en installeer de digitale versie op je computer. Met dat programma bij de hand kun je snel woorden opzoeken als je een artikel leest. Overigens is hiermee nog niet gezegd dat je alles begrijpt, maar als je vaak genoeg leest (dat wil zeggen: dagelijks) ga je intuïtief de betekenis van bepaalde zinsconstructies begrijpen. In het begin is het heel frustrerend omdat je vaak denkt: ik heb nu alle woorden vertaald en begrijp nog niet wat er staat. Maak er geen hoofdzaak van, er komt een moment dat je het licht ziet.Tip 3 – Koop een digitaal woordenboek

Tip 4 – Kijk films met Franse ondertitels of videos en podcasts

Zet de spraak van een dvd film op Nederlands en de ondertitels (sous-titres) op Frans. Lees tijdens het kijken de ondertiteling. Het is een heel effectieve manier om de spreektaal te leren. Het omgekeerde kan ook: zet de spraak op Frans en ondertiteling op Nederlands, maar wees je de hele film bewust van het feit dat je de taal probeert te leren en niet lekker relaxed naar de film zit te kijken, dus: notitieblok erbij en notities maken.

Tip 5 – Luister naar Franse radiozenders

Luister regelmatig naar een Franse radiozender, waarin veel maar ook duidelijk gepraat wordt, gebruik het internet om rechtstreeks te kunnen luisteren. De zender Totem bijvoorbeeld is vergelijkbaar met radio 2 op de Nederlandse zender of een zender waar veel goede muziek gedraaid wordt maar waar ook veel over muziek gepraat wordt op een rustige en duidelijke manier.

Advertenties