Natuur-Fotografie-Het roodborstje

Posted on januari 30, 2012

0 

Dankzij de oranje borst is de roodborst met geen enkele andere Nederlandse vogel te verwarren. Het is een klein, vrij gedrongen vogeltje(12-14 cm). Voorhoofd, borst en de wangen zijn helder oranje van kleur. Het oranje gebied heeft een blauwgrijze omranding. De bovenzijde is egaal grijsbruin van kleur. De staart is roodbruin. De exemplaren die je ’s winters in de tuin ziet zijn veelal afkomstig uit noordelijker gelegen gebieden. In de herfst zakken ze af naar onze streken, maar aangezien de bosterritoria dan reeds bezet zijn door onze inheemse exemplaren moeten ze hun toevlucht in tuinen zoeken. De broedvogels van Nederland en België zijn deels trekvogel die in Spanje overwinteren en deels overwinteraars, die dan vaak ook opschuiven naar stadstuinen. Een bijzonderheid van de roodborst is dat niet alleen de mannetjes maar ook de vrouwtjes zingen.

Het roodborstje heeft een intern kompas dat helpt bij het vinden van de trekrichting in het migratieseizoen[en is de eerste vogel waarbij dat is vastgesteld.

De Britse naam is robin, maar in Amerika wordt met diezelfde naam een andere vogel bedoeld, Turdus migratorius, die in het Nederlands als roodborstlijster bekend staat. Deze vogel dwaalt een enkele keer wel eens naar Europa af. Deze roodborstlijster is een echte lijster, terwijl het roodborstje vroeger werd gerekend tot de zogenaamde kleine lijsterachtigen. Laatstgenoemde groep behoort nu tot de familie van de vliegenvangers. Een roodborstje jaagt in eigen territorium op insecten en duldt daarbij buiten het broedseizoen geen soortgenoten. Er zijn ongeveer 400.000 broedparen.

In de winter ziet het roodborstje er anders uit… dan wordt het nog meer een bolletje.

Een dik, donzig bolletje, gewapend tegen de kou….. Een heel mooi gekleurd klein bolletje…

Foto’s op groot formaat bekijken: http://i45.tinypic.com/fm5dex.gif

Advertenties