Fotografie-Hoeveel Megapixels heb ik nodig?

Posted on februari 21, 2012

0Hoeveel megapixels heb ik nodig?

Voor veel amateurfotografen is “Megapixels” een magisch woord, immers hoe meer megapixels een camera heeft, des te mooier en scherper worden de opnamen,maar is dat wel zo?

In dit onderwerp wil ik niet ingaan op de vraag wat is een megapixel?, dat is een nogal technisch en ingewikkeld verhaal, en daar zitten de meeste amateur- en gelegenheidsfotografen niet op te wachten, wel kan de vraag hoeveel megapixels heb ik nodig, interessant zijn.

Bij de aanschaf van een camera is het zinvol om je eerst af te vragen, wat wil ik er mee?

Wil je als je op vakantie bent of een dagje uit,gewoon wat leuke plaatjes schieten,of wil je van fotografie je hobby gaan maken,en er intensief mee bezig zijn. In het eerste geval heb je aan een compactcamera met 3 megapixels meer dan voldoende. Misschien schrikken jullie hiervan en denken, dat kan toch niet waar zijn?,…..Ja hoor! Als je foto’s alleen maar op je computer bekijkt of in een webalbum plaatst,zijn 3 megapixels genoeg.

De aanschaf van een spiegelreflex is aan te raden als je meer met fotografie wil doen dan plaatjes schieten,hierbij denk ik bijvoorbeeld aan natuur en macro-fotografie. Het grote voordeel van een spiegelreflex is de mogelijkheid om verschillende lenzen te kunnen gebruiken zoals, groothoek, tele en macro. Ga je een dergelijke camera aanschaffen,dan hoef je je geen zorgen te maken of je wel genoeg megapixels in huis zult hebben,de meeste huidige camera’s leveren minimaal 8 megapixels sommigen hebben er nu al 24, neem van mij aan,met het blote oog zien wij het verschil tussen 8 en 24 megapixels écht niet!

Het wordt een ander verhaal als je zelf mooie scherpe afdrukken wilt maken. Voor afdrukken van 13×18 heb je nog steeds voldoende aan 3 m.p, maar voor een print op A4 formaat ( 30×21) heb je toch minimaal 6 m.p. nodig.

Laten we eerlijk zijn, geef iemand die altijd foto’s maakt van de familie zonder hoofd of voeten,een peperdure spiegelreflex met 12 megagapixels in handen, dan gaat hij/zij niet opeens perfecte foto’s maken. Maar iemand met gevoel voor fotografie en oog voor een mooi onderwerp,kan met de meest simpele compactcamera van 6 megapixels een schitterende opname maken. Conclusie,staar je bij de aanschaf van een camera niet blind op het aantal pixeltjes!

Advertenties
Posted in: Fotografie, Hobby's