Literatuur-Het digitale Hella Haasse museum

Posted on maart 18, 2012

0Het is nog geen half jaar geleden dat Hella Haasse overleed op 93-jarig leeftijd. Haar roman “Huurders en onderhuurders” dat al verscheen in 1971`heb ik vandaag uitgelezen.

Hella S. Haasse (1918) is één van Nederlands hoogst gewaardeerde en meest vertaalde auteurs. Als enige schreef zij driemaal het Boekenweekgeschenk.

Zij heeft de Constantijn Huygensprijs, de Annie Romeinprijs, de P.C. Hooftprijs, de Dirk Martensprijs en tweemaal de NS Publieksprijs op haar naam staan. In 2004 ontving zij voor ‘de artistieke en menselijke waarde van haar veelzijdige oeuvre’ de prestigieuze Prijs der Nederlandse Letteren. Daarnaast vielen haar veel hoge onderscheidingen en eredoctoraten ten deel. Internationale erkenning verwierf zij al vroeg in Engeland, Duitsland en met name in Frankrijk, waar zij tot Officier dans l’Ordre de la Légion d’Honneur werd benoemd.

De schrijfster Hella S. Haasse heeft ook een eigen museum. Anders dan de musea van bijvoorbeeld Couperus, Multatuli en Armando wordt het Hella Haasse Museum niet gevestigd in een gebouw dat in het leven van de auteur een grote rol speelde: het Hella Haasse Museum bevindt zich op internet.

De bezoekers van het museum kunnen op twee manieren door het leven en werk van Hella S. Haasse navigeren. Allereerst associatief, dwalend, van het ene boek naar de andere publicatie, van het ene jaartal naar het andere, van brieven naar interviews. Zo is het mogelijk om van een foto van de jonge Hella in Nederlands-Indië te worden doorverwezen naar de eerste druk van Heren van de thee, vervolgens naar het romanpersonage Sophie Bentinck en de archieven in Bückeburg. Daarnaast kan men gericht speuren naar beeld- of tekst- en bronnenmateriaal door middel van zoekopdrachten.

Het Hella Haasse Museum is het eerste digitale schrijversmuseum ter wereld en is een eerbetoon aan een van Nederlands grootste schrijvers.

De auteur, hoewel digibeet, sprak niet zoals haar generatiegenoot Nobelprijswinnares Doris Lessing laatdunkend over het internet als één groot hol vat zonder wezenlijke informatie. Haasse beschouwde “de ontlezing” als een tijdelijk gebeuren. Daarbij gaf zij nog mee dat mensen weer zullen ontdekken hoe belangrijk en onmisbaar het is om te lezen. Wat altijd overblijft, is het werk zelf.
Wie geinteresseerd kan klikken op de volgende link:

http://www.hellahaassemuseum.nl/

Ook kun je daar de inhoudsbeschrijving vinden van de roman “Huurders en onderhuurders” door dat als zoekopdracht bovenaan de pagina in te typen of door te klikken op de volgende link:

http://www.hellahaassemuseum.nl/objects/324.html

Advertenties
Posted in: Boeken, Literatuur