Fotografie-Tuinieren-Seringen-snoeien

Posted on maart 31, 2012

1Begin april is het seringentijd. Prachtige bloeiers in wit, lila of paars. Jammer genoeg duurt de bloeitijd niet lang. En dan komt de vraag weer wat je moet doen om hem het volgend jaar weer zo mooi in bloei te krijgen. Hier volgen wat tips:

Van een sering snoei je in de winter de zwakke en oude scheuten weg. Verwijder bij oudere planten elk jaar daarbij ongeveer een kwart van dat soort oude en zwakke scheuten. Daarnaast snoei je de uitgebloeide bloemscheuten terug direkt na de bloei, maar niet verder dan tot het eerste paar bladeren onder de bloemen, want anders heb je kans dat je de knoppen verwijdert die het volgend jaar de bloeiende scheuten zullen opleveren. Als je onderaan de boom scheuten krijgt (bij de voet) dan moet je die verwijderen als ze nog klein zijn en zo mogelijk tot het punt van oorsprong. Heel oude en verwaarloosde seringen (vaak de gewone Syringa vulgaris) kunnen verjongd worden door de plant af te zagen op een hoogte van 30 – 90 cm. Hij zal dan wel weer uitlopen op het oude hout. De eerste jaren krijg je dan echter niet veel bloemen.

Omdat er meestal twee nieuwe scheuten uit de onderliggende knoppen groeien, kan men de naar binnen groeiende scheut verwijderen, zodat er een bredere uitgroei van de struik tot stand komt. Dit zeker aan te raden bij het planten van een jonge heester. Daardoor wordt voorkomen dat er een struik ontstaat met een smalle onderzijde en een brede kop.

Voor wie geinteresseerd is in mooie tuinen, kijk ook eens op:

http://www.landseinde.nl/index.html

Advertenties