Kunst-René Magritte

Posted on april 18, 2012

1Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

______________________________________________________________________________________________________________________________________

Grensverleggend werk, want het zijn afbeeldingen die je langer bekijkt dan enkele seconden en je fantasie aan het werk zetten.

René Magritte (18981967) was een surrealistischBelgisch kunstschilder en één van de bekendste Belgische schilders in het algemeen.

Het grootste deel van zijn oeuvre behoort qua stijl tot het surrealisme.

´De verdwaalde jockey´ uit 1926 was zijn eerste geslaagde surrealistische werk. Hierboven staat een afbeelding van het schilderij.

In andere schilderijen gaf hij vaak voorwerpen weer, zoals een schoen, een appel, een pijp of een boom. Deze haalde hij uit hun gewone omgeving en plaatste ze in een aparte atmosfeer.

Magritte maakte vooral schilderijen (olie op doek), maar ook gouaches, voorwerpen en collages.

De rode draad in zijn werk is dat hij de toeschouwer telkens op het verkeerde been zet, waarmee hij je dwingt om over kunst na te denken.

Magritte vond dat het de taak is van de kunstschilder om de realiteit in een ander kader te plaatsen.

Het bekendste werk van Magritte is “La Trahison des Images” (1928-29) of “Het verraad van de voorstelling” met de geschilderde tekst: Ceci n’est pas une pipe onder de zeer realistische afbeelding van een pijp. In dit werk schildert René Magritte een pijp met vlak daaronder de boodschap: “Dit hier is geen pijp”. Hij bedoelt hier eigenlijk mee dat de pijp die hij tekent, eigenlijk geen echte pijp is maar de afbeelding van een pijp, meer nog … gewoon een met olieverf beschilderd doek dat wij schilderij noemen. Het schilderij is 63,5 cm × 93,98 cm.

Nog steeds is er wereldwijd veel belangstelling voor het werk van Magritte. Zijn werk is te zien in verschillende musea in binnen-en buitenland. In Nederland hangt zijn werk inde volgende musea:

Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam

Scheringa Museum voor Realisme in Spanbroek

________________________________________________________________________________________________

Advertenties
Posted in: Kunst