Dieren-Het Lieveheersbeestje

Posted on april 23, 2012

1Lieveheersbeestjes zijn leden van de tot de kevers behorende familie Coccinellidae(In het Frans heet hij dan ook Coccinelle…..!!!)

 

De grootte van de Nederlandse soorten ligt tussen 2 en 10 mm; in Nederland komen een zestigtal soorten voor. Een aantal daarvan zijn heel gewoon en komen veel voor, maar er zijn ook soorten die zeldzaam zijn, die vind je pas na goed zoeken. Het meest voorkomende lieveheersbeestje in Nederland is het zevenstippelige. Dit lieveheersbeestje heeft op elk van z’n twee dekschilden 3 en een halve stip. Die beide halve stippen vormen tezamen de zevende stip. De stippen van het lieveheersbeestje hebben niets met de leeftijd te maken, het geeft de soort aan. De meeste lieveheersbeestjes leven ongeveer een jaar.

Hoewel het felle rovers zijn is de diertjes zelf symbool van een aantal instellingen en verenigingen met een goed doel, o.a. de Vereniging Het Zonnehuis voor verpleging van langdurig zieken en de Landelijke Beweging Tegen Zinloos geweld.

Lieveheersbeestjes kunnen soms erg lijken op andere kevers of zelfs op sommige wantsen. Het zorgvuldig kijken naar de ‘extremiteiten’ (poten, antennes, monddelen) kan nuttig zijn bij het vermijden van verwarring tussen lieveheersbeestjes en andere kevers met gevlekte en gekleurde dekschilden.

De larven lijken van afstand op kleine rupsjes, maar hebben zes kleine looppootjes aan de voorzijde. Larven van veel soorten zijn stekel-achtig behaard en hebben felle gele en rode kleuren. De larven van verschillende soorten zien er vaak verschillend uit. De pop van een lieveheersbeestje lijkt een beetje op een druppel en is meer bruin van kleur.

Als je een lieveheersbeestje “pest” door zachtjes op hem te drukken dan produceert hij een gele vloeistof. Dit gedrag heet “reflexbloeden”. De vloeistof, die tevoorschijn komt, heeft een kwalijk geurtje en smaakt erg bitter. Vogels die een lieveheersbeestje oppakken proeven dit bloed en laten hem dan soms snel vallen. Het rood met zwarte kleurpatroon is dan ook te beschouwen als een waarschuwing. Dit ziet men vaak bij insecten of andere dieren die hun giftigheid of vieze smaak adverteren door een felle kleur. Er is aangetoond dat de vloeistof van het zevenstippelig lieveheersbeestje giftig is voor koolmeeskuikens. Die van het tweestippelig lieveheersbeestje niet.

Andere benamingen voor het Lieveheersbeestje:

Kapoentje, oliebeestje, Stippelbeestje, Zonnekoekje

In Belgie zijn alle lieveheersbeestjes beschermd bij Koninklijk Besluit van 22-9-1980. Dit betekent dat het verboden is om ze te doden, te bejagen, te vangen of in gevangenschap te houden, ongeacht het ontwikkelingsstadium; hun woon- of schuilplaats te beschadigen of met opzet te verstoren of ze levend of dood, onder welke vorm ook, te vervoeren, te verhandelen of kosteloos of tegen betaling af te staan.

 

 
Advertenties
Posted in: Dieren, Fotografie, Natuur