Kunst-Christo-Landschapskunst

Posted on april 27, 2012

0Christo Vladimirov Javacheff(1935) of kortweg Christo is een bekende beeldend kunstenaar. Hij is een zgn. conceptkunstenaar. Bij een concept bleef zijn werk echter niet. Samen met zijn vrouw heeft hij op verschillende plaatsen in de wereld zgn. “landschapskunstwerken” uitgevoerd.

De kunstzinnige strategie van Christo en Jeanne-Claude was om grote opvallende bouwwerken of landschappen met stof tijdelijk ‘aan te kleden’. Het inpakken van gebouwen of objecten leidt tot de abstractie van deze onderwerpen. Voorbeelden van dit soort werk zijn de Pont Neuf in Parijs(1985), de Rijksdag in Berlijn(1995). In het Central Park in new York voerden zij een kunstproject uit in 2004.

De Pont Neuf in Parijs

Nog een voorbeeld:

Voor Christo en Jeanne-Claude was het zeer belangrijk dat de werken toegankelijk zijn voor het grote publiek. Meestal kost het veel overtuigingskracht en duurt het lange tijd voordat een gepland project daadwerkelijk uitgevoerd kan worden. Voor de uitvoering van hun projecten maakten ze gebruik van een grote groep medewerkers. Het resultaat van hun werk is puur esthetisch bedoeld en heeft tot doel de mensen ‘met andere ogen’ te laten kijken naar de omgeving.

Op weg naar de dierentuin kwam ik langs een paar heel andere landschapswerken. Ingepakte balen, overdekt met een lappie stof en vastgebonden met een touwtje. Het deed met heel erg aan het werk van Christo denken. Ben even omgereden om op een landweggetje achter de “werken” te komen. Deze werken zijn absoluut toegankelijk voor het grote publiek. Je rijdt er bij wijze van spreke elke dag langs op weg naar je werk……

 

.

Advertenties
Posted in: Fotografie, Kunst