Illustraties-Ot en Sien

Posted on mei 9, 2012

0Ot en Sien zijn de hoofdfiguren uit een serie Nederlandse kinderverhalen die in de eerste helft van de twintigste eeuw zeer populair waren. De eerste serie, getiteld Dicht bij Huis, verscheen in 1902. De tweede serie, getiteld Nog bij Moeder, verscheen in 1904. De verhalen werden geschreven door Hendricus Scheepstra naar een idee van Jan Ligthart met als achterliggende gedachte de jeugd zich te laten verdiepen in het dagelijkse huiselijke gezinsleven. De bijbehorende illustraties werden gemaakt door Cornelis Jetses.

Na de Tweede Wereldoorlog raakten de verhalen van Ot en Sien uit de mode en werd er vaak de spot mee gedreven. Het honderdjarig bestaan in 2004 werd gevierd met een expositie, die zich vooral concentreerde op de illustraties van Jetses.

Ot en Sien zijn twee buurkinderen, een jongen en een meisje, voor wie enkele kinderen in de directe omgeving van Jetses model hebben gestaan. Scheepstra en Jetses schetsten een uiterst romantisch beeld van het leven in Drenthe. De bevolking van Drenthe behoorde rond 1900 tot de armste in Nederland en woonde voor een aanzienlijk deel in plaggenhutten. Hiervan is in de verhalen van “Ot en Sien” echter niets terug te vinden.

Advertenties
Posted in: Illustraties