Magisch realisme-Carel Willink

Posted on mei 15, 2012

0Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

Albert Carel Willink staat bekend als de belangrijkste vertegenwoordiger van het Nederlandse magisch-realisme. Hij leefde van 7 maart 1900 tot 19 oktober 1983 in Amsterdam. Na een gedeeltelijke opleiding medicijnen en een jaar een opleiding bouwkunde in Delft ging hij in 1921 aan een schilderschool in Berlijn studeren. Hij liet zijn ouders weten dat hij had besloten om kunstschilder te worden.

Hij maakte  aanvankelijk grote, abstracte doeken, die hij in 1923 voor de eerste keer tentoonstelde.

Hij schilderde veel portretten , maar werd vooral bekend door stadsgezichten met een neo-klassieke architectuur en landschappen met antieke beelden. “De Willinkhuizen” en de “Willink-Luchten” zijn spreekwoordelijk geworden.

Willink zelf hield niet van de benaming ‘magisch realisme’, hij noemde het liever ‘imaginair realisme’, het zo realistisch mogelijk schilderen van de verbeelding of een droomwereld. In zijn schilderijen combineerde Willink technische perfectie, fotorealisme en een extreem gevoel voor detail met een dreigende, mysterieuze en onwerkelijke sfeer.

In 1950 besloot Willink zijn visie op de schilderkunst in het algemeen en de plaats van zijn eigen werk daarin met de wereld te delen. Hij schreef het essay De schilderkunst in een kritiek stadium waarin hij zijn ontwikkeling als schilder beschrijft en hij probeert af te rekenen met de abstracte schilders van die tijd.

Bibliografie:Carel Willink, De schilderkunst in een kritiek stadium, 1950, eerste druk, 1981, 2 druk, Peter van der Velden, Amsterdam

Advertenties
Posted in: Art, Boeken, Kunst