Gustav Klimt en de vrouw

Posted on mei 18, 2012

2Gustav Klimts werk bestaat vooral uit schilderijen, maar hij heeft ook muurschilderingen, tekeningen en collages vervaardigd. Klimt is veel geroemd voor het gebruik van goud in zijn schilderijen.

Dit is ook zichtbaar in het schilderij Judith I, uit 1901.

De ongenaakbare wrede vrouw die hier is afgebeeld is kenmerkend voor de stijl van Klimt. Enerzijds beeldt hij vrouwen flatteuzer af dan ze in werkelijkheid zijn. Anderzijds ontneemt hij hen tegelijkertijd het vrouwelijke en moederlijke.

De naam Judith betekent “de vrouw uit Judea”. Het verhaal over Judith is een van de weinige uit de bijbel waar de vrouw de man domineert. De twee andere verhalen zijn die van ‘Simson & Delilah’ en ‘Jael & Sisera’.

Judith werd een geliefd thema onder veel kunstenaars en schrijvers, vooral onder feministen en jezuïeten tijdens de contra-reformatie.

De gezichtsuitdrukking van Judith is heel verheven. Zij lijkt als het ware in extase te zijn nadat ze Holofernes brutaal vermoord had. Volgens mij wou Klimt hier duidelijk een overdreven feministisch schilderij maken om kritiek te geven op de feministen van zijn tijd.

Over het schilderij:

Oorspronkelijke titel: Judith I

Jaar: 1901
Formaat: 153 x 133 cm
Te bezichtigen in: Osterreichische Galerie, Wenen
Techniek: Olie en goud op canvas
Kunststroming: Art Nouveau

——————————————————————————–

Advertenties
Posted in: Art, Kunst