Reis door de nacht-Anne de Vries-2

Posted on mei 21, 2012

0Bij het thema oorlog past heel goed het werk “Reis door de Nacht” ,een serie jeugdboeken van Anne de Vries. Hij schreef de boeken tussen 1951 en 1958, op verzoek van de Stichting 1940-1945.
Tegenwoordig worden de vier boeken uitgegeven in een boek met vier delen:

De Duisternis in

De Storm steekt op

Ochtendgloren

De Nieuwe Dag

Het verhaal speelt zich af in de oorlogsjaren van 1940 tot en met 1945.

De hoofdpersoon is Jan de Boer, een jongen van 16 jaar. Hij is de oudste zoon van het gezin. Het verhaal begint op 10 mei 1940 als de Duitsers Nederland binnenvallen. Gaandeweg wordt Jan meer en meer betrokken bij het verzetswerk en leert over “goed” en “fout”, van vriendschap en verraad.

Jan de Boer en zijn familie zijn ne verhuisd van Zeist naar Zwolle. Omdat de afstand groot was en het huis eerst leefbaar gemaakt moest worden, ging Frist, het jongere broertje eerst naar Scheveningen en het 6 jarige zusje (Manneke)naar Rotterdam. Maar toen brak de oorlog uit. Om Scheveningen en Rotterdam te bereiken was ineens niet meer zo makkelijk. Uiteindelijk in Rotterdam aangekomen ontmoet Jan zijn latere vriendin Trijntje. Terug in Zwolle komt de familie de Boer al snel in het verzet terecht. Op een dag verraadt een NSB-er de activitieten van de familie door de politie te waarsachuwen. De familie en een aantal onderduikers zien ziet zich genoodzaakt te vluchten. Alleenleen oom Gerrit en David(een onderduiker) blijven in het huis achter.

Al snel openen de Duitsers het vuur. David overlijdt in het vuurgevecht, maar oom Gerrit kan ontsnappen. Het huis brandt tot de grond af.

Vanaf dat moment zwerft het gezin door heel Nederland. Jan vindt onderdak bij een om in Schewveningen onder de voorwaarde dat ij het verzet uitstapt. Op een dag komt zijn vriend Wim hem halen en satelt hem voor om mee te doen om aan bonkaarften te komen. bonkaarten. Zo komt hij terecht bij een zgn (KP= knokploeg). Hij komt in contact metAnje en Sylvia. Sylvia blijkt echter een verrader te zzijn.wel. Janj besluit samen met nog iemand van de KP Sylvia te vermoorden. Daarna wordt hij opgepakt..

Na zijn vrijlating komt hij er achter dat zijn vader is opgepakt. Hij besluit weer naar Zwolle te gaan naar oom Gerrit(de oude knecht). Dan horen ze na een tijdje dat de evacuatie er bijna aankomt. Eindelijk is het zover en ze besluiten vader uit het kamp in Duitsland te halen. Eenmaal daar aangekomen blijkt meneer de Boer overleden. Jan is diepbedroefd, totdat blijkt dat het een vergissing is, Piet de Boer is dood. Evert Jan de Boer leeft nog…….!!!

Oorspronkelijke plaats van uitgave: Nijkerk
Oorspronkelijke uitgever: Callenbach
De illustraties zijn van Jan Kruis. D omslag is gemaakt door: H. G. M. Behrens.

wordt vervolgd….

Advertenties
Posted in: Boeken, Oorlog