Natuurlijk Werk-Natuur als inspiratie

Posted on mei 22, 2012

0 

Kunst in de natuur

In september 2003 zijn ELSBETH COCHIUS en HEDY HEMPE gestart met een proces waarbij de natuur de inspiratiebron is voor het ontdekken van het gebruik van natuurlijke materialen en technieken waardoor nieuwe vormen, kleurschakeringen en structuren ontstaan. Door middel van digitale fotografie worden deze elementen vastgelegd. Dit proces is niet alleen een wisselwerking tussen hen en de natuur, maar ook een onderlinge interactie.
 
Van 28 mei t/m 14 oktober 2005 deden zij mee aan de eerste KUNSTBROEDPLAATS in De Weerribben. Dit internationaal befaamde water- en rietgebied is een broedplaats voor dieren en planten, maar ook boswachters, natuurbeschermers en andere natuurliefhebbers doen er inspiratie op.Vijftien (landschaps-) kunstenaars gingen de uitdaging aan en kropen in de huid van de natuur. Ze kregen de opdracht om van natuurlijke materialen uit de Weerribben objecten te maken die planten en dieren uitnodigen om zich (opnieuw) in de Weerribben te vestigen. KUNSTBROEDPLAATS is de noemer waaronder STICHTING RERUN PRODUCTIES kunstprojecten in de natuur realiseert. Kunstobject van de kunstenaressen: een baken in het water en onderdeel van de fietsroute in natuurgebied De Weerribben. De basisconstructie is gemaakt van palen en wilgentenen. In het vlechtwerk zijn natuurlijke materialen uit het natuurgebied verwerkt. De toren bevond zich op de plek waar otters huizen.
Andere kunstwerken KUNSTBROEDPLAATS 2005
 
 
KIELZOG
Ook bij de nieuwe editie, Kielzog, die plaatsvindt in het Waterloopbos bij Marknesse van 6 juni tot 1 november 2008, zijn ze van de partij.
De filosofie achter Kielzog is dat kunstenaars in de natuur het klimaat kunnen veranderen. Kunstenaars en bezoekers wordt voorgesteld om op een nieuwe manier de aloude, oerhollandse strijd tegen het water tegemoet te treden. Niet op een technische maar op een creatieve manier, om daarmee de aanzet te geven voor een verandering van het denkklimaat ten aanzien van de natuur. Nu de dreiging van overstromingen direct verbonden lijkt te zijn met de handel en wandel va de mens, hebben we niet alleen behoefte aan techniek maar aan een alllesomvattende cultuuromslag. Er worden opnieuw 15 professionele kunstenaars uitgenodigd op basis van hun schetsontwerp. de kunstwerken worden ter plekke gemaakt voor een specifieke plaats en geven die daarmee een nieuwe inhoud en betekenis. De objecten zijn tijdelijk van aard en verwerken letterlijk of figuurlijk water als grondstof en/of drager.
 
Een belangrijk speerpunt in de opbouwfase van het project is betrokkenheid van jongeren en plaatselijke groepen bij de kunstroute. Jongeren en scholieren worden o.a. via het vak CKV benaderd om in samenwerking met een kunstenaar een kunstproject binnen KIELZOG uit te voeren. De route door het Waterloopbos, die tevens toegankelijk wordt gemaakt voor rolstoelgebruikers, begint bij het Bezoekerscentrum en neemt een kleine 2 uur in beslag.
 
Kort verslag van de opbouw van KUNSTBROEDPLAATS
Klik aan:
 
ELSBETH COCHIUS EN HEDY HEMPE:
op http://www.natuurlijkwerk.nl is in de toekomst het verloop van hun proces in woord en beeld te volgen.
 

Advertenties
Posted in: Art, Fotografie, Kunst, Natuur