Kunst-Gauguin-Van Bretagne naar Tahiti

Posted on mei 24, 2012

0Eugène Henri Paul Gauguin (1848-1903) was een Frans kunstschilder. Zijn werk behoort tot het postimpressionisme en kenmerkt zich door een bijzonder kleurgebruik.  De kunst van de impressionisten bevredigde Gauguin niet, omdat hij vooral het onzichtbare wilde weergeven, de stemming en gevoelens achter het beeld. Naast olieverfschilderijen maakte Gauguin ook veel grafisch werk, zoals houtsneden, waarvan de wildheid, de directheid hem aansprak.

Tijdens zijn periode in Bretagne begon Gauguin een eigen stijl te ontwikkelen. Hij schilderde daar de vrouwen in klederdracht in een zeer verstilde  stijl, die vooral de rust en de eenvoud van het boerenleven weergeeft.

Gauguin noemde zijn stijl in die periode ” het cloisonnisme”, een woord dat is afgeleid van de middeleeuwse techniek van het emailleren, het cloissoné, waarbij de vlakjes emaille van elkaar gescheiden worden door metalen randjes. Rond vrijwel alle figuren uit deze tijd, en ook meestal in de latere schilderijen, tot het eind van zijn leven, staan donkere randen geschilderd.

In de periode in Bretagne schildert Gauguin ook religieuze taferelen, onder andere het doek “Het visioen na de preek” of “Jacob de enge”l uit 1888. Dit schilderij laat een combinatie zien van biddende Bretonse vrouwen met hun witte mutsen en Jacob die stevig door de engel wordt vastgegrepen, dit alles op een uitermate gedurfde knalrode achtergrond, met tussen de vrouwen en de engel een stevige boom, schuin over het doek.

Na zijn vertrek naar de tropen bereikt Gauguin de toppen van zijn kunstenaarschap, al blijkt hij ook een vechtersbaas en een amokmaker. Het prachtige kleurgebruik, de indringende blikken van de Polynesische vrouwen, die gewillig voor hem poseerden, en de geheimzinnige titels van de schilderijen maken zijn werk zeer aantrekkelijk.

Een voorbeeld is het grote schilderij (375×139 cm) met daarop de tekst: “D’où venons-nous, Que sommes-nous? Où allons-nous?”(1897) (Waar komen we vandaan? Wie zijn wij? Waar gaan we heen?). Op dit schilderij zijn een tiental bijna levensgrote personen afgebeeld, omringd door sprookjesachtige planten, dieren en symbolen uit de Polynesische godsdienst.

Advertenties
Posted in: Art, Kunst