Naieve Kunst-Emerik Fejes

Posted on mei 30, 2012

2Emerik Fejes was van Servisch-Kroatische afkomst.  Hij is heel bekend geworden met zijn versimpelde afbeeldingen van steden en hun architectuur. Zijn werk is een duidelijk voorbeeld van naieve kunst, het doet  kinderlijk aan, door het gebruik van felle kleuren en dikke lijnen rondom de afgebeelde figuren. Hij schilderde overigens niet met kwasten, maar met luciferhoutjes.

Fejes begon pas later in zijn leven te schilderen. Hij schetste uit zijn hoofd(uit herinnering) of liet zich inspireren door ansichtkaarten . In Hongarije kom je zijn werk veelvuldig op klein formaat tegen. Er zijn zelfs weer ansichtkaarten van gemaakt.

Het werk van Fejes kun je omschrijven als vrolijk-door het kleurgebruik-en onconventioneel-de geschilderde gebouwen zien er vaak wat verwrongen uit. Van de schilder zelf, is  jammer genoeg weinig beeldmateriaal bekend.

Afbeelding links:Notre-Dame in Parijs, rond 1962
tempera-paper, 58x40cm tempera-papier, 58x40cm

Fejes was een auto-didact en schilderde en tekende voor de lol, niet zozeer omdat hij er carrière mee wilde maken of geld mee wilde verdienen. Toch werd hij ontdekt en heeft hij zijn werk verschillende keren kunnen exposeren.

De afbeelding hieronder is zijn interpretatie van de Dom in Milaan:

De onderste afbeelding is van de San Marco in Venetie:

Posted in: Art, Kunst