Ex Libris en Kunst

Posted on juni 19, 2012

0Een exlibrisverzameling is een collectie kleingrafiek. De meeste exlibris die tegenwoordig door kunstenaars gemaakt worden, zijn gedrukt in een kleine oplage (50, 75 of 100 exemplaren), die gesigneerd en genummerd wordt. Het werk van veel van die kunstenaars treft men ook aan in de collecties van galeries en musea.

Wanneer men oude exlibris verzamelt is het goed mogelijk om exlibris van bekende Nederlandse grafici zoals Marius Bauer, Jeanne Bieruma Oosting, Nico Bulder, Fré Cohen, Dirk van Gelder, Albert Hahn sr, Theo van Hoytema, Chris Lebeau, Anton Pieck, Engelien Reitsma-Valença, Willem van Leusden aan de collectie toe te voegen.

Het  werk van de Vlaamse kunstenaar  Gerard Gaudaen hoort zeker ook in dit rijtje thuis.

Ook de exlibris van Maurits Escher, Anton Derkinderen, Carel Lion Cachet, Wijnand Nieuwenkamp of Richard Roland Holst zijn vaak nog te verkrijgen.
Bovendien is het mogelijk om exlibris te verzamelen uit stijlperioden vanaf de renaissance tot heden, hoewel het moeilijk en duur is om een exlibris van Albrecht Dürer, Kokoschka of Vincent van Gogh te bemachtigen.

Advertenties
Posted in: Art, Kunst