Objectkunst-Broodthaers

Posted on juni 24, 2012

1Marcel Broodthaers (Sint-Gillis, 28 januari 1924 – Keulen, 28 januari 1976) was een Belgisch dichter en beeldend kunstenaar. Hij verwierf bekendheid met surrealistische accumulaties, objecten en environments. Zijn werk is veelal triviaal, ironiserend en literair in zijn verwijzingen. Hij is een belangrijk vertegenwoordiger van de conceptuele kunst waarbij het idee belangrijker is dan het kunstwerk als object.

Broodthaers kreeg pas in ‘zijn tweede leven’ als beeldend kunstenaar erkenning. Het eerste als dichter beschouwde hij als mislukt: de vier gepubliceerde dichtbundels kenden weinig succes.

De overgang naar een ander medium, de beeldende kunst, markeert hij in 1964 met zijn eerste beeldend werk Pense-Bête, een dichtbundel gedompeld in een pleisterbad. Deze bundel bevat een tekst “La Moule”: Hierin komt Broodthaers fascinatie tot uiting voor het verband tussen “mossel” en “mal”, in het Frans allebei “moule” genoemd.”

Ondanks alles is Broodthaers toch een literair denkend kunstenaar gebleven. Met humor, poëzie en een kritische blik onderzoekt hij het functioneren van kunst in verschillende contexten. Zijn werk geldt in veel opzichten als richtinggevend voor de ontwikkeling van de beeldende kunst van de jaren 80 en 90 van de 20e eeuw. Hij heeft een richtsnoer aangegeven voor een kunst die haar sociale betrokkenheid mee vorm geeft zonder haar aanspraak op haar eigenheid op te geven.

Advertenties
Posted in: Art, Kunst