Op zoek naar tekens-Kandinsky

Posted on juni 24, 2012

0Wie door een stad loopt vindt honderden tekens op zijn pad. Verkeersborden, nummerplaten, borden met cijfers, die bepaalde wijken aanduiden, pijlen, doodskoppen en hartjes, die in een boom zijn gekerfd. Deze tekens geven allemaal richting aan gedrag: ze roepen mensen tot iets op, waarschuwen ergens voor, geven hun identiteit of verblijfplaats aan of leggen een herinnering of liefde vast.

Als beeldende kunstenaars werken met symbolen, signalen of beeldtekens, gaat het nooit om systemen, die richting willen geven. Het zijn nooit talen, die letterlijk verstaan moeten worden. Het zijn tekens van een enkel individu, die door iedere beschouwer verschillend begrepen mogen worden. Tekens, die alleen de suggestie van taal geven en alle mogelijkheden voor interpretatie openlaten.

De kunstenaar kan bestaande beeldtalen op eigen wijze omschrijven, zoals bijvoorbeeld Kandinsky in zijn op hieroglyfen gebaseerde tekenreeksen.
Wassily Kandinsky, “Tekenreeksen”, 1931. Kandinsky, die in 1931 Egypte bezocht, maakte vooral in de jaren ’30 schilderijen met tekens die op wanden vol hieroglyfen lijken.

Advertenties
Posted in: Art, Kunst