Kunst-Toulouse Lautrec

Posted on juni 26, 2012

0Henri de Toulouse-Lautrec

  1864-1901

Het uiterlijk beeld van Henri de Toulouse-Lautrec is dat van een kreupele dwerg, verslaafd aan het nachtleven van Montmartre, een in de laatste jaren van zijn korte leven(37 jaar!) door buitensporig drankmisbruik een geestelijk en lichamelijk ondermijnde man. Maar hij was veel meer….Een talentvol kunstenaar met een zeldzaam produktief vermogen met een verfijnde smaak. Een uiterst scherpe waarnemer ondanks zijn bijziende ogen, een zoeker naar nieuwe wegen en ontdekker van nieuwe schoonheden, waarmee hij de beeldende kunst enorm heeft verrijkt.
 
Henri-Marie-Raimond de Toulouse-Lautrec-Monfa was gehandicapt omdat hij op 14 jarige leeftijd zijn beide dijbenen brak en daarvan nooit meer kon herstellen. Het jongetje groeit uit tot een (jonge)man van ruim 1,50 meter. Normaal functioneren kon hij niet meer, maar hij ging zich wel steeds meer bezighouden met het ontwikkelen van zijn tekentalent. In 1882 ging Lautrec naar Parijs om zich bezig te gaan houden met de schilderkunst.
 
Duidelijk in zijn werk is de invloed van de Japanse prentkust( te zien in zijn affiches) en Edgar Degas(soms zijn de werken niet van elkaar te onderscheiden).
 
 
Het Musée Toulouse-Lautrec bevindt zich in Albi in het Zuiden vanFrankrijk. Niet ver van Toulouse. Het museum heeft een grote collectie schilderijen, tekeningen, affiches en lithografieën. Het museum is gevestigd in het Palais de la Berbie naast de Kathedraal Sainte-Cecile. Dit paleis was oorspronkelijk de bisschoppelijke vesting uit de 13e eeuw. Bij het kasteel horen tuinen die aan de rivier Tarn liggen. Het museum voor de schilder Henri de Toulouse-Lautrec werd hier in 1922 ondergebracht.
Advertenties
Posted in: Art, Kunst