Illustraties-Harry Prenen

Posted on juli 27, 2012

0Harry Prenen(Schoten, 24 maart 1915 – Haarlem, 20 oktober 1992) was een Nederlands historicus, geschiedenisleraar, (gelegenheids)dichter, illustrator en journalist. Van zijn gedichten is wellicht het kerstlied Midden in de Winternacht uit 1943, getoonzet door Jan Mul, het meest bekend.

Prenen werkte als redacteur bij de Volkskrant, Elseviers Weekblad, de Haagse Post, de Nieuwe Eeuw en De Linie en later als leraar geschiedenis op het Haarlemse Mendelcollege.

Rond 1930 raakte hij bevriend met de schrijver Godfried Bomans, een sterke vriendschap die zou duren tot de dood van Bomans in 1971. In 1936 begonnen ze een schertsgenootschap, de Rijnlandsche Academie, oorspronkelijk bedoeld om de demping van de Haarlemse Bakenessergracht tegen te gaan, een opzet waarin zij slaagden. Daarna onderhielden ze nog jaren een genootschappelijke correspondentie. Van een uitgave van een selectie uit die brieven is het niet meer gekomen. Harry Prenen heeft zich door lezingen en publicaties zeer ingezet om de nagedachtenis aan zijn vriend in ere te houden.

ILLUSTRATIES

In zijn studententijd was Prenen redacteur van Propria Cures.

Later illustreerde hij een groot aantal werken van Bomans, met name Sprookjes, Memoires of Gedenkschriften van Mr. P. Bas, Het Duel, Het Ogenboek en Een verdwenen facet van Haarlem. Ook legendarische stukken van Bomans in Ons huis in Haarlem en in Nijmegen in de Spiegel zijn door Prenen geïllustreerd.

Op de (kunst)redactie van de Volkskrant werden Harry Prenen, Godfried Bomans en de muziekredacteur Jan Mul  aangeduid als ‘de Haarlemse School’.

Advertenties
Posted in: Art, Boeken, Illustraties