Kunst-Houthakkers

Posted on juli 30, 2012

1Ivan generalic, Houthakkers, 1959. Olieverf achter glas, 71 x 121 cm-Museum voor primitieve kunst, Zagreb

Het schilderij Houthakkers van de schilder Ivan Generalic geeft een verdere karakteristiek van naieve kunst.

Hoofdmotief van dit werk  is de relatie tussen mens en natuur. De kringloop in de natuur. Het cyclische. Het is herfst, kou nadert, voorbereiding op de winter.

Een ander gegeven is de man-vrouw verhouding. Man en vrouw zijn gelijk in aantal en zijn gezamenlijk bezig. De man is in de bomen bezig met het kappen van takken, de vrouw op de grond met het oprapen ervan en het laden van de ossewagen. Er is een verschil in het werk van vrouwen en mannen. De man in een solo-activiteit, hoog in de boom, de vrouw gebonden aan de aarde en aangewezen op samenwerking. Ook is er rivaliteit onder de mannen. De man, die zich het hoogst in de boom bevindt, krijgt de grootste bewondering. Het ontstijgen aan de aarde en het overwinnen van de zwaartekracht is een archetype m.b.t. verlangens van mannen.

De os staat voor de wagen en slaat het tafereel gade. Hij hoort bij de mensen en werkt met hen mee. Als tegenhanger van de os staat uiterst rechts de pauw, teken van schoonheid, onafhankelijkheid en trots. De pauw, in tegenstelling tot de os, staat van de mensen afgewend. Ook staat hij op een verhoging en wordt daarmee op een voetstuk gezet.

Het schilderij is de verbeelding van arbeid gericht op overleving en het resultaat: de onafhankelijkheid.

Advertenties
Posted in: Art, Kunst