René Magritte-De Duif

Posted on augustus 17, 2012

2Een eerbetoon….

Ik ben een groot fan van het werk van René François Ghislain Magritte (°21 november 1898, †15 august 1967), een Belgisch kunstenaar die schilderde in de surrealistische stroming. Zijn schilderijen zijn uniek omdat hij voorwerpen uit het alledaagse leven in een heel aparte sfeer wist te plaatsen, in het begin wat dromerig, later meer realistisch van aard. Die voorwerpen waren een schoen, een pijp, een ei of een appel maar ook een vogel of een duif.

De Hemelvogel van Magritte was een tijdlang te zien op de wingtips van de vliegtuigen van Sabena (Foto archief Guido Bouckaert).

En ook op een kaartspel, uitgegeven door Sabena.

De Hemelvogel van Magritte op kopjes en tassen. Het ene had het silhouet van een vogel in het geel, het ander in goudkleur. Of op een peper en zoutvat.

De vogel of duif duikt in meerdere schilderijen van Magritte op.
 
Al in ‘De terugkeer’ uit 1940 dat de contouren van een vogel (of duif (?)) toont, opgevuld met een hemel vol wolken. In de vogel is het dag, eromheen is het nacht. Het lijkt wel of de vogel oplicht en een natuurkracht uitstraalt. En is de duif niet het universele symbool van de vrede?
 
In 1965 vroegen de bestuurders van de inmiddels ter ziele gegane Belgische luchtvaartmaatschappij Sabena aan Magritte of hij deze vogel wilde schilderen in een nachtelijk landschap met een verlichte startbaan. De ‘Hemelvogel’ (68.5cm x 45cm) dat in maart van het jaar daarop, aan de toemalige Sabena-directeur Robert Périer, een persoonlijke vriend van Magritte, bezorgd wordt, zal het uithangbord worden van de toen alom gerespecteerde luchtvaartmaatschappij en als logo de vele gebruiksvoorwerpen van de maatschappij sieren.
 
Advertenties